fbpx

Matkustus Zagrebiin

Zagrebiin pääsee lentäen Suomesta eri lentoyhtiöiden lennoilla joko yhdellä tai kahdella välilaskulla ja aikaa menee noin 5-6 tuntia Helsinki-Vantaan kentältä perille. Zagrebin lentoasema on pienehkö, joten siellä ei eksymisen vaaraa ole. Zagrebin kentältä kaupungin keskustaan pääsee joko bussilla tai taksilla. Zagrebin päälinja-autoasema on noin 2,5 km itse kaupungin keskustasta, mutta sieltä voi matkaa jatkaa raitovaunulla.Taksikyyti lentokentältä kaupungin keskustaan maksaa noin 300 kunaa eli hiukan päälle 40 €. Kaupungista takaisin lentokentälle pääsee taksilla noin 100 kunalla. Koska suoraa lentoa ei ole, kannattaa juoksukamppeet pakata käsimatkatavaroihin.

Hotelli

Maratonin lähtö- ja maalipaikan, Ban Jelacic Squaren lähellä on paljon eri hotelleja . Maratonin virallinen hotelli on neljän tähden Dubrovnik, josta matkaa lähtöpaikalle ja expoon on vain 100 metriä. Yhden hengen yö maksaa 75 €.  Hintataso luonnollisesti pienenee jos valitaan hotelli kauempaa keskustasta. Zagrebissa on varsin kattava ja vilkas raitiovaunuliikenne, ja lippu raitiovaunuun maksaa kertamatkalle alle euron ja päivälippukin vain pari euroa.

EXPO

Expo sijaitsee Ban Jelacic aukion reunassa yhdessä avoteltassa, jossa on vain numeroiden jako. Koska täyden matkan juoksijoita on alle 500, voi osanoton päättää ja maksaa vielä expossa edulliseen 25 € hintaan. Ennakkoilmoittautuneille maksu on 20 €. Osanottopaketissa pari pientä lahjaa, perinteinen paita  sekä hyviä Zagrebin esitteitä sekä pullollinen urheilujuomaa ja lipuke, jolla saa juoksun jälkeen lautasellisen papusoppaa maalissa.

Marathonin lähtö

Lähtö- ja maalialue Ban Jelacic aukiolla (Trg bana Jelacica). Lähtö on kello 10:00 ja koska matkaan lähtevät samaan aikaan myös niin 10 km kuin puolimaratonin juoksijat, lähtöpaikka on täynnä sekä samoin ensi kilometrit ovat niin ahtaat että joutuu tungoksessa kävelemään. Vuonna 2013 täysmaratonin maaliin saapui 282 juoksijaa, joista suomalaisia oli vajaat 10 juoksijaa. Lähtöalueen kohdalla kannattaa katsella jalkoihinsa, koska juostaan raitiovaunulinjojen kohdalla, jotka erottuvat kävelykadusta pienillä syvennyksillä – nilkan nyrjähdysvaara on olemassa.

Juottopisteet

Matkalla on vain kaksi juottopistettä, koska ensin juostaan 8 km itään päin ja samaa reittiä takaisin lähtöalueelle, josta länteen päin juostaan vastaavasti noin 3 km. Molemmissa suunnissa on yksi juottopiste, jossa tarjolla mukeissa urheilujuomaa, jonka vahvuus vaihteli paljon. Vettä tarjolla pulloissa, lisäksi tarjolla banaaninpaloja, sokeripaloja sekä kolajuomaa.Katsojia on luonnollisesti paljon keskustassa, mutta idän suunnassa pitkillä katusuorilla meno on aika hiljaista. Juoksijoita kannustettiin kumminkin kiitettävästi, toki paikallista kieltä tuntemattomana ei varmasti voi kertoa oliko puhe kannustusta vai sääliä.

Orkestereita ei reitillä ollut antamassa virikkeitä, mutta edestakaisena juoksuna vastaantulijoita oli kiva seurata ja täten virikkeitä riitti.

Reitti

Reitti on pääsääntöisesti idän suuntaan leveää asfalttitietä, mutta lännen suuntaan raitiovaunukiskotietä, jossa jalkoihin on katseltava lähes koko ajan. Näin ollen lännen suunnan juoksupätkällä ei voi paljon katsella nähtävyyksiä eli kauniisti koristeluja taloja. Tämä 3 km pätkä kannattakin kävellä juoksun jälkeen jotta pääsee toteamaan missä tuli juostua.Reitti molempiin suuntiin on varsin tasainen, ehkä idän suunnassa oli pari noin parin metrin nousua, jotka olivat kumminkin hyvin juostavia koska niiden nousupituus oli satoja metrejä. Ylämäkeen mennessä niitä ei huomannutkaan mutta alamäkeen juostessa kuului toteamuksia: Hei , tässähän on alamäki.

Idän 8 km pätkä pitkillä ja leveillä tieosuuksilla on paikka paikoin ikävystyttävä, onneksi reitti tulee tutuksi eri maamerkkien suhteen: urheilustadion, komea puiston portti, corn flakes peltoaukea, josta kaunis näkymä kaupungin takana olevalle vuorelle.

Risteyksien kohdalla on poliiseja pysäyttämässä liikennettä, mutta jotkin autoilijat eivät välittäneet ohjeista tai poliisien merkit olivat huonoja, koska autoja joutui varomaan. Leveät idän tieosuudet olivat rauhoitettu juoksijoille, mutta tien oikeassa laidassa kulkivat raitiovaunut, jotka toki onneksi varoittivat juoksijoita äänimerkeillään.

Maalialueen läheisyydessä maalia lähestyvät juoksivat ristiin toiseen suuntaan menijöiden kanssa, joten kannattaa olla tarkkana ettei tule törmäämisiä. Samoin muut liikkujat keskikaupungilla eivät paljon piitanneet juoksijoista, jopa kärkimiehet joutuivat väistelemään autoja ja muita kävelijöitä.

Vuonna 2013 aurinko paistoi lähes koko matkan ajan, lämpötila oli likellä +20 astetta, joten pieni tuuli oli virkistävää sekä samoin suurien kerrostalojen varjot. Paras vaatetus olisi ollut hihaton paita ja lyhyet juoksuhousut.

Maaliintulo

Maaliintulosuora on aidoin eristetty muilta, joten sille saapuminen on hieno kokemus, kuten aina maaliintulo. Nauhallinen kaunis mitali kaulaan ja sen jälkeen juomaa noutamaan sekä papusopalle telttaan. Sopan kanssa oli tarjolla paksuja leipäpaloja sekä olutta iso lasillinen.

Yleistä

Zagreb on miljoonakaupunki ja sen huomasi juostessa idän suuntaan, koska kerrostaloja riitti koko matkalle. Zagreb koostuu ns kahdesta kukkulasta. Pohjoisimmassa eli Kaptol-kukkulalla on paljon vanhaa historiaa, se on mukava kävelyreitti juoksun jälkeen hitaaseen kävelyyn. Etelän kukkula on itse asiassa tasaista maata, jossa on hevosenkengän tapainen puistoalue, jonka varrella on kaikki merkittävimmät rakennukset.

Ennen ja jälkeen Marathonin

Ruokaa ja juomaa on tarjolla paljon edullisissa ravintoloissa ja katuravintoloita on keskustassa paljon, joissa voi esim. Ozujsko-olutta nauttien seurata paikallista katuelämää. Museoita Zagrebissa on todella paljon, ja kauniit katolilaiset kirkot torneineen toimivat hyvinä suuntamerkkeinä. Nähtävyyksien katseluun uppoaa helposti päivä-pari, exposta saatu matkaopas Step by step kertoo hyvin nähtävyydet kävelysuositusreitteineen.

Osanottoilmoituksen Marathonille voi tehdä netissä ja maksun voi maksaa joko pankkisiirtona tai expossa numeroa noutaessa.

Yleisarvoasana itse Marathontapahtumalle 7,5 asteikolla 4-10. Pisteitä verottivat idän puolen reitti, pitkät juottovälit sekä liikenteen ohjaukset ja raitiovaunujuoksualusta.