fbpx

Teksti ja kuvat: Lotta Watia

Punainen aamuaurinko nousee vuorten takaa. Aamu on vilpoinen, mutta kirkas taivas enteilee aurinkoista juoksua. Järjestyksessään kymmenes Tokion maraton on alkamassa.

37 000 onnellista juoksijaa lähtee liikkeelle Shinjukun kaupunginosasta. Tokion maraton on oikeaa nähtävyyksien ilotulitusta: matkan aikana pääsee juoksemaan keisarin palatsin ohitse, näkemään Tokion vanhan kaupungin ja moderneja pilvenpiirtäjiä. Matkan varrella pääsee kuulemaan perinteistä taiko-rummutusta ja esimerkiksi nuorten cheerleadereiden kannustusta. Virallisten juoma- ja ruokapisteiden lisäksi japanilaiset perheet ovat asettuneet reitin varrelle piknikille ja he jakavat juoksijoillekin tekemiään riisipalloja ja teetä. Lapset yrittävät saada juoksijoiden huomion jakamalla karkkia.

Tokiossa kaikki toimii. Tässä metropolissa on selkeästi totuttu suurtapahtumien järjestämiseen ja suurten massojen liikuttelemiseen. Lähtöalueella juoksijoiden sisäänkäynti tapahtuu jokaiselle määrätyn sisäänkäynnin kautta ja katsojankin on helppo löytää oma paikkansa lähtö- tai maalialueelta opasteita seuraamalla. Vaikka kannustajiakin on liikkeellä arvioiden mukaan puolitoista miljoonaa, eivät asemat tai sisäänkäynnit ruuhkaudu.

Japanilaisille eliittijuoksijoille tämän vuoden Tokion maraton toimi karsintana Rion olympiajoukkuetta varten. Kymmenen parhaan joukkoon ylsi kaksi japanilaista, joista kymmenennelle sijanne yltänyt Yuta Shimoda on vain 19-vuotias. Japanin media povaa hänelle erinomaista menestystä tulevaisuudessa.

Eliitin lisäksi Tokion maratonin juoksijajoukko on erittäin värikästä. Suurin osa juoksijoista on japanilaisia, mutta paljon osallistujia tulee myös muualta Aasiasta ja länsimaista. Monet japanilaiset ovat pukeneet päälleen erilaisia sarjakuva- tai pelihahmojen asuja ja joukosta bongaa myös puku päällä juoksevan bisnesmiehen.

Reitti on suhteellisen tasainen ja helppo juosta. Maalialueella pääsee paikalliseen messukeskukseen sisälle heti maalin jälkeen. Varsinkin tuulisella ja viileällä säällä tämä on erinomainen järjestely. Maalissa juoksijoille jaetaan mitalin lisäksi Tokion maratonin virallinen pyyhe ja tarjolla on toki naposteltavaa ja juotavaa. Maratonin vapaaehtoiset työntekijät onnittelevat juoksijoita koko sydämestään ja antavat high five –läpsyjä.

Tänä vuonna Tokion maratonin turvatoimia on kiristetty entisestään. Juoksua valvovat reitin varrella pienet drone-lennokit ja maalialueella ilmalaiva. Maratoonareiden seassa juoksee poliiseja, joiden otsalla olevat kamerat antavat livekuvaa viranomaisille. Lähtö- ja maalialueilla on turvatarkastukset, eikä sinne saa viedä mm. suuria nestemääriä. Uusia turvamenetelmiä testataan myös lähestyviä Tokion vuoden 2020 olympialaisia varten.

Maratonin lisäksi Tokiossa nähtävää ja koettavaa riittää. Ennen maratonia tulee tutuksi osa reitillekin osuvista nähtävyyksistä ja herkullinen ruoka vie kielen mennessään. Maratonin jälkeisenä päivänä on ihana rentouttaa lihaksiaan japanilaisessa kylpylässä. Japanissa jos missä tiedetään, kuinka rankan suorituksen jälkeen rentoudutaan.