Tokion maraton oli ensimmäisiä koronan vuoksi peruttuja juoksutapahtumia vuonna 2020. Nyt vihdoin 3 vuoden odottamisen jälkeen tapahtumaan pääsee myös ulkomaalaiset juoksijat.
Vuoden 2023 matka on täynnä ja jonotuslistallakin jo porukkaa, joten uusien juoksijoiden kannattaa ottaa tavoitteeksi Tokio 2024.
Vuodelle 2024 otetaan ennakkokyselyjä vastaan sähköpostilla paula@vetikkotravel.com. Kesän 2023 lopussa saan vahvistuksen kiintiöstä, jolloin laitan kaikille kyselijöille tarjouksen saatujen sähköpostien saapumisjärjestyksessä. Silloin tulee tehdä lopullinen päätös hyväksyykö tarjouksen vai tarjotaanko jonossa seuraavalle.
Tokyo Marathon 2023
Tokyon Maraton kuuluu Abbott World Marathon Majors sarjaan. Vuonna 2016 oli ensimmäinen ryhmämme Tokiossa ja matka sekä maraton sai pelkkää kiitosta. Maraton on erinomaisesti järjestetty ja tunnelma mitä parhain. Matkaohjelma pitää sisällään ohjatusti ja monipuolisesti tutustumista japanilaiseen kulttuuriin, maukasta keittiötä unohtamatta. Huikean hieno matkaoppaamme Lotta tekee matkasta upean kokemuksen
Vetikko Travel ei vastaa maratonkilpailun peruuntumisesta, kilpailujärjestelyjen vaihtumisesta, ajankohdan- tai kilpailupaikan muutoksista, ei mahdollisista virheistä kisaohjelmassa eikä niiden mahdollisesti asiakkaille aiheuttamista kuluista tai ansiomenetyksistä.
Maapalvelu järjestää KNT / The land arrangements are operated by KNT
TOKYO MARATHON 5.3.2023
Suosittelemme varaamaan Finnairin suorat lennot Hanedan kentälle, jolle järjestämme yhteiskuljetuksen hotelliin meno-paluu. Jokainen varaa lennot itse ja vahvistaa varaamansa lennot minulle.
Helsinki – Tokyo 17.55 – 14.25 +1 Finnair AY061
Tokyo – Helsinki 21.55 – 04.25+1 Finnair AY062
KESKIVIIKKO 1.3.
Jokainen huolehtii itse lähtöselvityksestä. Ole hyvissä ajoin lentokentällä. Matkanjohtaja odottaa teitä lähtöportin luona ja lennätte yhdessä Japaniin. Saavutte Tokioon torstaina iltapäivästä.
TORSTAI 2.3.
Saapuminen Hanedan lentokentälle klo 14.25.
Matkanjohtajan johdolla siirtyminen yhteiskuljetuksella hotelliin.
Majoitus Keio Plaza Hotel Tokyo.
Keio Plaza sijaitsee kuhisevassa Shinjukun kaupunginosassa maratonin lähdön läheisyydessä.
Tokioon saavuttua kirjautuminen hotelliin. Halukkaat voivat pienen levähdyksen jälkeen tutustua Shinjukun kaupunginosaan yhdessä matkanjohtajan kanssa.
PERJANTAI 3.3.
Päiväretki Odaibaan ja tutustuminen Marathon Expoon sekä juoksunumeroiden nouto. Odaiba on futuristinen kaupunginosa Tokion itäpuolella, Tokionlahden rannalla. Odaibaan tutustumisen jälkeen jokiristeily Tokion vanhaan kaupunkiin, Asakusaan. Asakusaan tutustumisen jälkeen takaisin hotellille. Päivän kustannukset (paikallisjunat + risteily) noin 3000 jeniä + ruokailu.
LAUANTAI 4.3.
Halukkaat voivat osallistua friendship-juoksuun Odaibassa.
Tutustumme päivän aikana rauhalliseen Meiji-pyhäkköön, nuorten suosimaan Harajukuun, sekä Shibuyaan, joka on tunnettu maailman ruuhkaisimpana risteyksenä, jossa sijaitsee myös kuuluisa Hachiko-koiran patsas. Shibuyassa käymme sään salliessa uudella Shibuya SKY -ulkoilmatasanteella ihailemassa maisemia. Päivän kustannukset (paikallisjunat + Shibuya SKY) noin 2500 jeniä + ruokailu.
SUNNUNTAI 5.3.
Maratonin startti on klo 9.10. Lähtö hotellin läheisyydessä.
Onnea maratonille!
Illalla After Run party. Upean juoksupäivän iltajuhla.
MAANANTAI 6.3.
Kevyttä ohjelmaa ryhmän jaksamisen ja kiinnostuksenkohteiden mukaan. Esimerkiksi japanilainen karaokeboksi, shoppailua, pelihalleja, herkuttelua…
TIISTAI 7.3.
Uloskirjautuminen hotellista ja laukkujen säilytys iltaan saakka hotellilla. Tutustuminen suureen Shinjuku Gyoen -puutarhaan ja sen lähellä sijaitsevaan Olympiastadioniin. Noin klo 18 lentokenttäkuljetus hotellilta Hanedan lentokentälle. Lento lähtee klo 21.55. Päivän kustannukset (paikallisjunat + Olympiastadion) noin 2000 jeniä + ruokailu.
Hinnat vuodelta 2022. Oikeudet muutoksiin pidätetään.
Maapalvelu järjestää KNT / The land arrangements are operated by KNT
TOKYO MARATHON
Tokion maraton kuuluu Word Marathon Majors sarjaan ja siihen osallistuu n 38 000 juoksijaa. Osallistujamäärä on rajoitettu ja Vetikko Travelilla on oma kiintiö juoksunumeroista. Lähtö tapahtuu aamulla klo 09.10. Reitti on melko tasainen, pari siltaa tuo korkeuseroja. Reitti kiertää luksusliikkeiden kaduilla, vanhassa kaupungissa, keisarin palatsialuetta tai buddhalaisia temppeleitä unohtamatta. Kaikkialla on erittäin siistiä eikä huoltopaikoillakaan ole mukeja kadulla juuri ollenkaan. Maali sijaitsee Tokyo Station/Gyoko-dori Avella. Lämpötila voi helmikuussa olla 0C – +15C Aikaraja 7 h
Hyvä tietää
Passi
Matkalla tulee olla voimassa oleva passi. Mukaan kannattaa ottaa valokopio passista ja säilyttää se erikseen passista. Japanissa otettiin käyttöön biometriset tunnisteet 20.11.2007. Kaikilta 16 vuotta täyttäneiltä maahan saapuvilta ulkomaalaisilta matkustajilta otetaan kasvokuva ja sormenjäljet maahantulotarkastuksen yhteydessä. Matkustajia, jotka eivät suostu toimenpiteeseen, ei päästetä maahan. Poikkeuksena ovat Japanin erikoisoleskeluluvan haltijat.
Matkavakuutus
Tarkista, että matkavakuutesi on voimassa sekä mahdolliset rajoitukset maratonkilpailusta. Jotkut vakuutusyhtiöt rajaavat kilpailut pois tavallisesta matkavakuutuksesta. Asia selviää omasta vakuutusyhtiöstä.
Sairastaminen
Japanissa sairastaminen ja lääkärissä käynti on kallista. Matkavakuutuksen avulla saat kuitteja vastaan rahat takaisin Suomessa, mutta valitettavasti joudut maksamaan laskun paikan päällä Japanissa omasta pussistasi. Lääkärit ja apteekit ottavat yleensä maksuvälineenä vastaan luottokortin.
Valuutta
Japanin valuutta on jeni. Yksi euro on noin 130 jeniä ja 100 jeniä on noin 80 snt. Matkavaluuttaa kannattaa vaihtaa valmiiksi jo Suomessa. Japanissa käytetään maksuvälineenä pääasiassa käteistä, mutta viimeaikoina maksukortit ovat yleistyneet. Pienemmät puodit eivät kuitenkaan edelleenkään ota vastaan korttimaksua, eli käteistä on hyvä olla aina mukana. Käteistä voi nostaa Visalla/Master Cardilla/Visa Electronilla japanilaisesta postista. On hyvä huomioida, että rahaa ei yleensä voi nostaa vuorokauden ympäri, vaan posteilla ja niissä sijaitsevilla automaateilla on aukioloajat. Rahan nostamista ei kannata siis jättää viime tippaan. Arvonlisävero on Japanissa 8% ja yleensä se on jo valmiiksi sisällytetty tuotteen hintaan. Toisinaan arvonlisävero lisätään hintaan kuitenkin vasta kassalla esimerkiksi kirja- ja cd-levykaupoissa. Myös 100-jenin kaupoissa tuotteen lopullinen hinta on 108 jeniä.
Matkatavarat
Käsimatkatavaroihin voi ottaa enintään yhden laukun, jonka enimmäispaino on 8 kg ja jonka mitat ovat enintään 56 x 45 x 25 cm. Yksittäinen nestepakkaus voi olla kooltaan enintään 100ml ja sen tulee mahtua litran kokoiseen, suljettavaan läpinäkyvään muovipussiin.
Ruumaan
menevä matkatavara saa olla korkeintaan 23 kg. Lisätietoja voi tarkistaa esim. http://www.mitamukaanlennolle.fi
Hyvä tietää
Ulkoasianministeriön matkustustiedotteeseen voi tutustua seuraavan linkin kautta: http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=339967&nodeid=17223&contentlan=1&culture=fi-FI
Aika
Aikaero Japaniin on talvella +7h.
Lämpötila
Tokiossa lämpötila helmikuussa on päivällä n +10C ja lukemat saattavat käydä pakkasen puolella erityisesti yöaikaan. On harvinaista, mutta mahdollista, että helmikuussa sataa lunta. Aurinkoiset päivät voivat tuntua hyvinkin keväisiltä ja lämpimiltä, mutta illat ja yöt ovat vielä kylmiä.
Tapakulttuuri
Japanilainen tapakulttuuri poikkeaa länsimaalaisesta. Japanissa ei ole tapana antaa tippiä ja tipin antaminen saattaa hämmentää asiakaspalvelijaa. Kaupassa ja ravintolassa rahoja ei anneta asiakaspalvelijalle suoraan käteen vaan ne sijoitetaan tiskillä olevalle lautaselle/kuppiin. Saat myös vaihtorahasi tähän. Toisin kuin Suomessa, Japanissa ravintolakäynti maksetaan könttäsummana eikä henkilökohtaisia laskuja yleensä saa. Poikkeuksena ovat pikaruokalat, joissa ruoka maksetaan tilauksen yhteydessä joko automaattiin tai tiskille. Japanissa otetaan kengät pois kun vieraillaan paikallisten kotona ja jopa joissakin ravintoloissa. Kengät jätetään eteiseen ja tilalle jalkaan sujautetaan tohvelit. Japanilaiselle tatamimatolle (ruskeahko tai vihreähkö oljesta tehty matto) ei koskaan saa astua tohvelienkaan kanssa, vaan ainoastaan sukat jalassa. WC-tiloissa (perinteisissä ravintoloissa ja hotelleissa, kotona) on yleensä tarjolla erityisiä WC-tossuja, jotka tulee vaihtaa jalkaan saniteettitilojen ovella.
Kylpylät
Japanissa on vahva kylpyläkulttuuri. Japanissa itse kylpy ei ole kuitenkaan peseytymistä vaan rentoutumista varten. Tämän vuoksi on saippuoitava ja peseydyttävä ennen kylpyyn menemistä yhteisissä suihkutiloissa. Kaikki käyttävät samaa kylpyä, joten tämän vuoksi on oltava puhdas. Kylpy ei ole uimista varten eikä siellä saa sukeltaa. Pitkät hiukset on laitettava kiinni eivätkä ne saa koskea veteen. Kylpyyn ei saa viedä vaatekappaleita, uimapukua tai pyyhettä, vaan siellä on oltava alasti. Miesten ja naisten kylvyt on toki eritelty. Mikäli sinulla on tatuointeja, valitettavasti silloin et voi mennä kylpylään (jos et voi niitä peittää). Säännöt kieltävät tatuoinnit. Kulttuurillisista syistä paikalliset, erityisesti vanhempi sukupolvi, saattavat säikähtää suuria tatuointeja.
Elektroniikka
Japanin virtapistoke poikkeaa suomalaisesta, joten jos haluat käyttää Suomesta tuotuja elektronisia laitteita Japanissa, tulee sinulla olla tähän tarkoitukseen tehty adapteri (matkasovitin). Japanissa on myös eri virtajännite kuin Suomessa, joten tarkista, että elektronisessa laitteessasi lukee volttimäärän kohdalla 100~220 volttia. Suomessa jännite on 220 ja Japanissa 100, joten jos laitteessa lukee ainoastaan ”220”, ei sen käyttö Japanissa ole turvallista. Kannettavassa tietokoneessa tämä tieto löytyy muuntajasta.
Ruoka ja juoma
Japanissa syödään paljon kalaa ja lähes kaikki liemet ja kastikkeet sisältävät mereneläviä jossakin muodossa. Kala-allergikon tuleekin olla varuillaan. Japanissa syödään myös paljon lihaa ja kasviksia sekä riisiä ja nuudeleita. Japanissa on saatavilla leipää, mutta se on yleensä hyvin vaaleaa. Maitotuotteita käytetään ruuanvalmistuksessa vähän. Hanavettä on turvallista juoda Japanissa, mutta paikoitellen siinä voi olla pieni kloorin maku. Pullotettu lähdevesi on edullista ja maukasta.
Hyödyllisiä fraaseja
Tähän on koottu muutamia japaninkielisiä sanoja ja sanontoja, jotka voivat olla hyödyllisiä matkan aikana. Sanat on kirjoitettu kuten ne lausutaan. Japanilainen u-äänne lausutaan hieman ykirjaimeen kääntyen, vähän kuten kirjain ü. Japanilainen j-äänne puolestaan lausutaan kuten englanninkielisessä sanassa jeans. Japanilainen y-äänne lausutaan kuten suomalainen kirjain j, kuten esimerkiksi sanassa joulu. Ch-äänne lausutaan kuten englanninkielisessä sanassa chicken. Kiitos – arigatoo Anteeksi – suimasen Päivää – konnichiwa Iltaa – konbanwa Kyllä – hai Ei – iie Paljonko maksaa? – ikura deska? Olen suomalainen – finrandojin des Mikä tämä on? – kore wa nan deska? Yksi tällainen, kiitos – kore o hitotsu kudasai Yksi kappale – hitotsu Kaksi kappaletta – futatsu Kolme kappaletta – mittsu Neljä kappaletta – yottsu Viisi kappaletta – itsutsu