fbpx

Matkustus Reykjavikiin

Noin 3,5 tunnin Iceland Airin lennolla pääsee suoraan Helsinki-Vantaan lentoasemalta Keflavikin lentoasemalle. Keflavik sijaitsee noin 42,195 km päässä Reykjavikin rajalta ja itse kaupunkiin pääsee bussilla, taksilla tai Airport tilaustaksilla. Hinnat ovat hieman kalliimpia kuin meillä Suomessa, bussikyyti noin 1500 kruunua eli noin vajaa 10 €, taksikyyti noin 9000 ISK, eli 55 €.

Hotelli

Center-hotelliketjun hotelleja on paljon Reykjavikin keskustassa, Plaza on suurin niistä ja kaikkein likimpänä lähtö/maalipaikkaa aivan Reykjavikin keskustassa. Muistakaan saman ketjun hotelleista ei ole kuin 500 metriä lähtö/maalipaikalle. Apartment hotelleja on tarjolla myös aivan kaupungin keskustan likellä sopuhintaan ja niissä on huonetilaa enemmän kuin hotellihuoneissa.

EXPO

Expo on sijoitettu urheiluhalliin noin 2,5 km päähän kaupungin keskustasta. Numeroiden nouto oli avoinna lauantaina vain parin tunnin ajan kaikkien sarjojen juoksijoille ja niinpä expossa oli tiivis tunnelma kun reilut 10 000 juoksijaa ovat lähes samaan aikaan noutamassa numeroitaan. Autojonotkin olivat niin pitkät expoon, että airport taksi joutui jättämään meidät satojen metrien päähän. Islannin yksityisyyslain vuoksi itse numerot jaettiin vasta osanottoaineistoa noudettaessa, lisäksi kenkään kiinnitettävä chip piti erikseen käydä aktivoimassa. Expossa oli tarjolla myös pastaa ja siellä oli myös tiivis tunnelma.

Marathonin lähtö

Lähtö/maalialue sijaitsee aivan kaupungin keskustassa Laekjargatanilla. Lähdöt oli porrastettu ja maraton, puolimaraton sekä maratonviesti starttasivat kello 08:40. Näiden jälkeen portaittain 10 km sekä 3 km ja fun run. Lähdössä oli näin ollen noin 2500 juoksijaa ja leveähköstä kadusta johtuen suurta tungosta ei ollut.

Juottopisteet

Juomapisteitä oli noin kolmen kilometrin välein ja pitkiä pöytiä oli niin paljon että tungosta ei ollut. Tarjolla perinteiset urheilujuoma, vesi ja banaaninpalat.

Katsojia oli hienosti matkan varrella, talojen pihoilla ja kerrostalojen ikkunoissa ja parvekkeilla oli Islannin lippuja liehumassa, kansa hurrasi juoksijoille, musiikkia oli tarjolla ja jopa omia pieniä katsojien virkistyspisteitä tarjoamisineen. Soittopeleinä oli mm kattiloita puukauhoineen, erittäin mukaan tempaavaa tunnelmaa.

Reitti

Reitti oli täysin hyvin juostavaa asfalttia ja mäkiäkin oli sopivasti reitillä antamassa toisenlaista ärsytystä jaloille. Puolimaratoonareitten kanssa juostiin yhdessä länteen päin  merenrantaa  pitkin liki 20 km, josta he jatkoivat suoraan maaliin. Täysmatkan juoksijat saivat lisää sightseeingia kaupungin itäpuolelle expon ja eläintarhan ohi. Sieltä kiersimme vielä yliopistorakennusten ja kaupungin sisäisen lentokentän kautta ns uudelle länsipuolen tuuliselle niemiosuudelle. Reitti on mukava, koska ensimmäinen puolisko on pääasiassa maantietä ja toinen puolisko kevyen liikenteen väylää. Yksitoikkoisia pätkiä reitille ei sattunut ollenkaan ja nähtävää riitti koko matkalle.

Maaliintulo

Maaliin tullaan samalle kadulle kuin mistä startattiin. Maalissa mitali, chipin palautus sekä erittäin maukasta suolaista vaaleaa sämpylää tarjolla juomien kanssa. Osanottomaksuun sisältyy myös kylpyläkäynti juoksun jälkeen.

Yleistä

Kokemuksena maraton Islannissa ja Reykjaviksissa jää mieleen positiivisena. Varsinkin kannustus ja yleisön mukana eläminen on hienoa. Reitti mukava, nähtävää riittää koko matkalle ja korkeuserot on otettava vain positiivisina. Täysmatkallakin juoksijoita on liki 1000, joten itsekseen ei tarvitse juoksennella. Mieleen jäi myös islantilaisten kannustushuuto: aufram, joka tarkoittanee, että anna mennä !

Suomalaisia 2013 oli mukana noin 30 juoksijaa, koska juoksu ei ollut samana viikonloppuna kuin perinteisesti Helsinki City Marathon. Lämpötila oli +11 astetta, vettä tihuutti koko matkan ja etäisimmässä niemessä tuuli oli kovahko. Paras vaatetus oli pitkähihainen paita ja sen päällä urheilu-T-paita ja lyhyet housut sekä ohuet hanskat. Lähtöalueella ja ensimmäisten kilometrien aikana kertakäyttösadetakki piti lämpimänä ja suojasi tihkusateelta.

Ennen ja jälkeen Marathonin

Koska maratonreitti kiersi kaikki tärkeimmät merenrannan nähtävyydet, jää juoksun ohessa kävelymatkojen päähän viikinkikirkko ja hieman pitemmässä matkassa oleva Perlan. Luonnollisesti useamman päivän matkalla kannattaa lähteä omatoimisesti tai järjestetyllä kierroksella tutustumaan Golden Circuitiin, eli Geyshireihin, vesiputouksiin ja kansallispuistoon.

Näkemisen ja kokemuksen arvoinen on myös keskustan pieni Bäjarin snägäri, jossa mm Bill Clinton on käynyt nauttimassa paikallisen hot-dogin. Pienellä kävelykierroksessa kaupungissa voi saada hyvän kuvan värikkäistä ja viehättävistä pientaloista.

Osanottoilmoituksen Marathonille voi tehdä netissä ja maksukin onnistui luotettavasti luottokortin kautta. Netistä voi juoksun jälkeen käydä tulostamassa itselleen diplomin. Osanoton jälkeen järjestävät lähettävät kiitettävästi infoa juoksusta sekä nähtävyyspaikoista, joita näemme juoksun aikana. Exposta osanottoaineiston mukana tuli perinteinen T-paita.

Yleisarvoasana itse Marathontapahtumalle 9 asteikolla 4-10. Itse juoksulle ja juoksutapahtumalle lähes täydet pisteet mutta miinuksena expon ahtaus.