fbpx
Avoinna ma-pe klo 15 – 18, puh 050 588 2600 (puhelun hinta matkaviestinverkon liittymästä 8,35 snt/puh + 17,17 snt/min) paula@vetikkotravel.com

Nicosian maraton, pikkunätti Marathon tapahtuma. Ajankohta joulukuun alussa Suomen koleahkosta kelistä Kyproksen noin 20 asteen auringonpaisteeseen oli jännä tapahtuma kropalle..

Matkustus Kyprokselle

Lentäen Helsingistä pääsee Kyprokselle useammankin Keski-Euroopan lentoaseman kautta, lentoihin menee aikaa noin 5-6 tuntia, joten yksi päivä menee matkoihin mennen tullen. Larnacan lentoasemalta pääsee Nicosiaan, noin 40 km, bussilla tai taxilla ja Paulalla oli hyvä taxilinkki, jolla etukäteen varattuna taxikyyti maksoi vain 10 euroa. Larnacan lentokenttä on sen verran pieni, että sinne ei voi eksyä ja tämän extrataxinkin löytämiseen ei ollut ongelmia.

Hotelli

Nicosia on suhteellisen pieni kaupunki, joten kaikki hotellit ovat kaupungin keskustassa. Hintataso vaihtelee paljon ja halvimmissa ei aamiainen kuulu huoneen hintaan. Kyproslaiset ovat auttavaisia ja aina kysyvälle vastataan ja neuvotaan. Valitsetpa hotellin mistä vaan, Marathonin lähtö- ja maalipaikalle, Famagusta Gateen, ei ole kuin lyhyt kävelymatka.

EXPO

Famagusta Gaten kohdalla on myös Marathonin Expo. Koska juoksuun ei osallistu tuhansia juoksijoita, ei Expossa ole ruuhkaa ja sielläkin ulkomaalaiset saivat erittäin hyvää palvelua, kysellen varmistivat että kaikki mahdollinen on tiedossa.

Marathonin lähtö

Lähtöalueella katu on aika kapea, mutta koska juoksija lähtevät matkaan aikaporrastetusti, ei ainakaan parin sadan maratoonarin joukossa ollut ruuhkaa. Expo-alueen läpi pääsi ns treenausalueelle, jossa oli jopa pinoissaan muovituoleja juoksijoille odottelua varten. Sielläkin oli vielä infopiste mahdollisia kysymyksiä varten, joten juoksijoista pidettiin todella hyvää huolta. Kuulutukset pelasivat hyvin ja varustepussit oli helppo jättää niille varattuun vartioituun paikkaan.

Juottopisteet

Juomapisteitä noin 3 km välein, tarjolla vettä ja urheilujuomaa, tarjoilu mukeista. Lisäksi kiinteänä energiana banaaneja ja hedelmäsokeripaloja. Tarjoilu toimi hyvin.

Reitti

Alun pari ensimmäistä kilometriä kierreltiin Nicosian keskustan läheisyydessä ja sen jälkeen parin ylämäen jälkeen siirryttiin etelän suuntaan esikaupunkialueelle, jossa suurin osa reittiä kulki. Reitti kierrettiin kahteen kertaan. Matkalla oli varmaan kymmeniä kirkkoja ja sunnuntai aamusta johtuen liikennettä oli vähän ja senkin ohjaamiseen oli valjastettu paljon poliiseja, joten juoksu oli turvallista. Reitti oli kokonaan asfalttia eikä jyrkkiä mutkia ollut. Oman vivahteensa reitin nähtävyyksiin toi Turkin puolelle kallioon maalattu iso Turkin lippu, joka muistutti siitä, että Kypros on kaksivaltioinen.

Maaliintulo

Maalia lähestyttäessä kannattaa seurata ohjaajia tarkkaan, koska muutoin saattaa eksyä muiden lyhyempien matkojen juoksijoiden joukkoon, joilla ei ole sama loppumatkan reitti. Maalialue on aika pieni ja niinpä pitää muistaa tärkeä chipin luovutus, ettei tarvitse palata tuomaan sitä takaisin hotellilta. Myös tarjoilut maalialueella ovat hiukka hajallaan, mutta kysyvä ei eksy, aina löytyy joku joka osaa neuvoa mistä mitäkin löytyy.

Yleistä

Nicosia Marathon on pikkunätti Marathon tapahtuma. Meitä suomalaisia oli joukossa noin viisi ja erotuimme joukosta varsin hyvin vaaleutemme puolesta, paikalliset kun ovat saaneet käsivarsiinsa ja jalkoihinsa hiukka enemmän rusketusta. Ajankohta joulukuun alussa Suomen koleahkosta kelistä Kyproksen noin 20 asteen auringonpaisteeseen oli jännä tapahtuma kropalle – alkuun hikoilu ei lähtenyt liikkeelle mitenkään. Loppumatkalla kostutussienet olivat vuorostaan mukava viilennyskeino viilentää ihoa.

Ennen ja jälkeen Marathonin

Suomen kylmyyden jälkeen oli ihana tunne juoksun jälkeen poiketa kahville ja iltalounaalle katukahvilaan, vaikka auringon laskettua pieni viileys alkoikin tuntua iholla. Koska itse keskusta on varsin pieni, vilinää riitti jokaiselle pääkävelykadulle. Ajatuksemme oli piipahtaa myös kaupungin Turkin puoleisella osalla, mutta valitettavasti olimme unohtaneet passit hotellille ja näin ollen pääsymme estyi rajalla. Nicosian päänähtävyydet on käyty läpi reilussa päivässä, joten pitempi matka mahdollisine matkoineen muualle Kyprokselle olisi ollut paikallaan.

Juoksua ajatellen suosittelisimme yhtä extra päivää ennen Marathonia, jotta kroppa ehtisi paremmin totuttautua Kyproksen lämpimään ilmaan.

Osanottoilmoituksen Marathonille voi tehdä netissä ja maksukin onnistui luotettavasti luottokortin kautta. Mitali on kookas nauhallinen ja varsin kaunis. Netin kautta voi halutessaan tulostaa diplomin, joko paikallilsella kielellä tai englanninkielisen version.

Yleisarvoasana itse Marathontapahtumalle 7,5 asteikolla 4-10.