fbpx

Malta Marathon on suositeltava ulkomaalainen juoksutapahtuna, jossa pääsääntöisesti juoksijat ovat paikallisia, italialaisia ja englantilaisia, meitä suomalaisia oli mukana vajaat 10 juoksijaa. Talven pakkasessa ja lumessa kahlanneina oli mukava tunne pukea shortsit ja lyhythihainen paita ja kevyet tossut, aurinkokin paistoi sen verran että rusketusraidat oli selvästi havaittavissa. Kun lähtö on lisäksi eri paikassa kuin maali, on ikään kuin juoksussa jotain matkatavoitetta.

Matkustus Maltalle

Lentäen Helsingistä pääsee Maltalle useammankin Keski-Euroopan lentoaseman kautta, lentoihin menee aikaa noin 5-6 tuntia + odotteluajat päälle. Hotellin kautta pystyi ennakkoon tilaamaan tilataksikyydin kentältä hotellille, matkaa noin 10 km ja maksu 20 euroa.

Hotelli

Hotellitarjontaa Maltalla on paljon ja riippuu kukkarosta, minkä tasoista palvelua haluaa ja millaisella näkymällä. Marathonhotelleja oli tarjolla pari ja sen valinta maksoi hintansa juoksuaamuna, koska siellä oli aikaistettu aamiainen juoksijoille. Lisäksi tämän hotellin, Bayview, sijainti oli noin yksi kilometri maalista ja paikasta, josta lähti sunnuntaiaamuna kuljetus lähtöpaikalle.

EXPO

Expona toimi Tigne’s fort niemessä oleva ostoskeskuksen urheiluliike, josta saimme pienen kassin mainoksineen sekä juoksunumeron. Juoksunumeroon oli kuminauhalla kiinnitetty ajanotto-chip, jännä ratkaisu mutta toimi hyvin.

Ukomaalaisille juoksijoille oli varattu aika lauantai-illalle kello 18-22 noutaa aineistonsa, mikä aiheutti pitkän jonon heti kello 18 jälkeen urheiluliikkeen eteen.

Marathon järjestäjien kautta olisi voinut ostaa 25 euron pastaillallisen ja hintaan olisi sisältynyt osanaottoaineiston tuonti pastapaikalle.

Marathonin lähtö

Marathonin lähtö on noin 20 km päässä maalialueelta ja sinne on 5 euroa maksava bussikuljetus. Lähtö tapahtuu vanhasta Mdinan kaupungista, jossa olisi myös paljon katselemista. Lähtöalue on 225 metriä maalia korkeammalla, joten juoksu näyttäisi olevan pelkkää alamäkeä, mutta koska ensimmäiset 30 km kierreltiin Mdinan itäpuolella, kiertoalueelle mahtui myös muutama pitkä ylämäki.

Bussikuljetus lähti Slieman rannalta jo kello 06:30 ja itse Marathonin startti oli kello 08:00.

Starttilaueella oli puiston penkkejä ja koska juoksijoita täysmatkalle oli vain noin 400, kaikki mahtuivat sinne hyvin. Alueen bajamajoista muutamista oli WC-paperi lopussa, joten aina kannattaa varata sukan varteen hätäpakkaus mukaan.

Juottopisteet

Juomapisteitä noin 3 km välein, tarjolla vettä muovipulloista ja joillain asemilla urheilujuomaa pienistä juomapuolloista. Lisäksi banaaninpaloja sekä appelsiininpaloja oli tarjolla sekä virvoitussieniä, jotka olivat loppumatkasta tarpeen viilentämään ihoa 20 asteen auringonpaisteessa.

Paikalliset orkesterit soittaen paikallista ja rokahtavaa musiikkia innoittivat juoksijoita mukavasti reitin varrella.

Reitti

Reitti pääsääntöisesti asfalttia ja järjestäjille täydet pisteet, sillä ainakin me ulkomaalaiset saimme sähköpostitse tietoa etukäteen että valitettavasti yksi kilometrin matka alussa on työn alla ja hiekkapintainen. Alkumatkalla kun kiertelimme kaupungin ulkopuolella läpi pienten kylien nähtävää oli mukavasti, kukkivat kukat tuntuivat hassuilta verraten Suomen lumeen ja pakkaseen, myös komeat kaktukset saivat osansa digikameran kuviin. Ainoa haitta oli se, että teillä liikkui myös muuta liikennettä, joten matkalla kaupungin ulkopuolella sai olla tarkkana. Loppumatka olikin sitten rauhoitettu juoksijoille, semminkin kun joukossa olivat puolimaratoonarit sekä 10 km liikkujat. Noin 37 km kohdalla oli upea näky kun ohitettuamme Vallettan pääkaupungin pääportin laskeuduimme jyrkähköä  katua kaupungin muurien viertä pitkin ja eteen tuli merenlahti, josta enää matkaa oli maaliin pari kilometriä ja tiesi että nyt loppu on tasaista lahdenpohjien kiertämistä.

Maaliintulo

Maaliintulopaikka on Slieman rannalla ja loppumatka kulkeekin rantabulevardia pitkin johon katsojia ja kannustajia oli kertynyt mukavasti. Koska tien se kaista oli suljettu muulta liikenteeltä oli rannalla hieno juoksennella maaliin. Mitali on iso ja kaunis nauhallinen. Maalissa oli normaaliin tapaan tarjolla vettä, urheilujuomaa ja banaaneja. Lähdössä pakettiautoon jätetyt omat varusteemme oli kuljetettu maalin lähellä sijaitsevaan kirkkoon.

Yleistä

Malta Marathon on suositeltava ulkomaalainen juoksutapahtuna, jossa pääsääntöisesti juoksijat ovat paikallisia, italialaisia ja englantilaisia, meitä suomalaisia oli mukana vajaat 10 juoksijaa. Talven pakkasessa ja lumessa kahlanneina oli mukava tunne pukea shortsit ja lyhythihainen paita ja kevyet tossut, aurinkokin paistoi sen verran että rusketusraidat oli selvästi havaittavissa. Kun lähtö on lisäksi eri paikassa kuin maali, on ikään kuin juoksussa jotain matkatavoitetta.

Järjestäjät informoivat kiitettävästi ainakin ulkomaalaisia osanottajia sähköpostitse ennen ja jälkeen juoksun.

Ennen ja jälkeen Marathonin

Maltalla voisi ongelmitta viettää vaikka parinkin viikon loman, nähtävää ja käyntikohteita riittää paljon, ei siis ihme, että Malta on suosittu lomakohde. Parin päivän Marathonmatkalla juoksun jälkeisenä päivänä kävelymatka Vallettan kaupunkiin vetreytti juoksun jälkeen kinttuja ja lämmin auringon paiste tuntui todella hellivältä, varsinkin kun siihen lisätään vielä sinivihreä merivesi ja meren virkistävä ilmapiiri. Hintataso Maltalla on halvahko, kolmen yön Marathonhotelli maksoi 85 euroa ja Vallettan keskustassa juustokakku kahvin kanssa maksoi vain 1,5 euroa.

Paikallinen olut Cisk on myös maistamisen arvoista sekä ehdottomasti pitää maistaa paikallista Bajtra- kaktuslikööriä.

Osanottoilmoituksen Marathonille voi tehdä netissä ja maksukin onnistui luotettavasti luottokortin kautta. Netin kautta voi halutessaan tulostaa diplomin.

Yleisarvoasana itse Marathontapahtumalle 8,5 asteikolla 4-10.